Drzewo – kwaśny element przemiany

Gotowanie według zasad pięciu przemian opiera się na przygotowywaniu potraw w ściśle określony sposób, w którym największe znaczenie ma kojeność dodawania poszczególnych składników oraz kryteria ich dobierania, by posiłek stał się jak najbardziej wartościowy zarówno dla naszego psyche, jak i physis

Drzewo – kwaśny element przemiany

Drzewo jest pierwszym żywiołem w filozofii pięciu przemian. Oznacza to, iż każdy cykl, zarówno w dziejach świata, fazach życia ludzkiego, jak i w kulinarnych podbojach swój początek ma właśnie w istnieniu tego pierwiastka. Według starożytnej chińskiej medycyny Drzewo to element związany z narodzinami, początkiem wszechrzeczy. W przyrodzie odpowiada mu wiosna – pora roku, podczas której świat budzi się do życia. W odniesieniu do cyklu życia człowieka, pierwiastek Drzewa manifestuje się w fazie niemowlęctwa i wczesnego dzieciństwa, kiedy to istota ludzka rozwija się intelektualnie i fizycznie, a także rośnie, zwiększając swoją „objętość”. Pierwszy element pięciu przemian odnaleźć możemy także w organizmie zwierząt oraz ludzi – odpowiada on za sprawne funkcjonowanie wątroby oraz woreczka żółciowego. Obecność elementu Drzewa w aspekcie kulinarnym manifestuje się poprzez produkty charakteryzujące się kwaśnym smakiem. Składniki te, po przyrządzeniu z zachowaniem zasad stosowanych w kuchni pięciu przemian kierują energię do wewnątrz i w dół ciała, co sprzyja utrzymaniu równowagi i dobrego przepływu płynów ustrojowych w organizmie człowieka.

By dana potrawa stała się korzystna dla wątroby i woreczka żółciowego, a więc została przyrządzona w elemencie Drzewa, musimy pamiętać, żeby cykl dodawania składników (z zachowaniem obowiązującej kolejności według wzoru: Drzewo – Ogień – Ziemia – Metal – Woda) zakończył się właśnie na produkcie ze zbioru tego konkretnego pierwiastka.

Nie zawsze łatwo jest z całą pewnością ocenić, który składnik potrawy jest kwaśny. Przykładem dla takiej sytuacji może byc próba oceny, do którego zbioru należy grejpfruit – owoc gorzki, kwaśny i słodki jednocześnie. W takich przypadkach pomocne okazują się specjalne tabele z klasyfikacją poszczególnych produktów spożywczych dostępne w większości książek poświęconych kuchni pięciu przemian, ale także własne kubki smakowe, ponieważ ich odbiór doznań jest bardzo indywidualny. Wsłuchując się więc w reakcję swoich receptorów smakowych i posiłkując się dorobkiem teoretyków diety będziemy w stanie stwierdzić, które produkty odpowiadają pierwiastkowi Drzewa. Pamiętajmy jednak o tym, że smak składników sprawdzać musimy na produktach surowych – muszą one znajdować się w takiej postaci, w jakiej dodane zostaną do przyrządzanej potrawy..

2 przemyślenia nt. „Drzewo – kwaśny element przemiany”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *