Kuchnia pięciu przemian w pigułce

Ten niezwykły sposób żywienia przywędrował do naszego kraju z Chin i od razu zyskał sobie wielu zwolenników. Zasad gotowania według cyklu pięciu przemian nauczyć się można z podręczników pojawiających się na naszym rynku wydawniczym oraz poprzez udział w organizowanych coraz częściej warsztatach

Podstawową zasadą odżywiania według pięciu przemian jest zwracanie uwagi na to, do którego spośród żywiołów należy dany składnik potrawy oraz dodawania ich do siebie w ściśle określony sposób. Elementami składającymi się na poprawnie przyrządzone danie są Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda. Każdy spośród tych pierwiastków przypisany jest do konkretnego smaku oraz wpływa na określone narządy w naszym organizmie.

Element Drzewa reprezentują te składniki, które charakteryzują się smakiem kwaśnym i dodawane są do potrawy w pierwszej kolejności. Ogień, drugi pierwiastek w cyklu pięciu przemian to smak gorzki, a za Ziemię uchodzą skłaniki słodkie. Metal odnajdziemy w tych produktach spożywczych, które są ostre, a Wodę w słonych. Kolejność dodawania składników jest niezmienna: zawsze rozpoczynamy od pierwiastka Drzewa, przechodząc w Ogień, Ziemię, Metal i Wodę. Jeśli nie kończymy przygotowywania potrawy na pięciu składnikach, po ostatnim produkcie przemiany znów dodajemy Drzewo. W zależności od tego, w którym elemencie ma się znajdować nasze danie, kończymy gotowanie na pożądanym przez nas pierwiastku. Jeśli więc przygotowywana przez nas potrawa ma mieć dobroczynny wpływ na naszą wątrobę i woreczek żółciowy, ostatnim dodawanym przez nas składnikiem musi być produkt kwaśny, reprezentujący Drzewo. O tym, które produkty odpowiadają poszczególnym pierwiastkom dowiedzieć się możemy z dostępnych w podręcznikach tabel.

Kuchnia pięciu przemian opiera się także na innych zasadach. Jedną z nich jest ta, żeby nasza dieta składała się z co najmniej trzech ciepłych posiłków dziennie, a nasz jadłospis przynajmniej w dziewięćdziesięciu procentach składał się z produktów roślinnych. Ważną zasadą tego sposobu odżywiania jest także rezygnacja z produktów mlecznych – spożywanie nabiału wskazane jest tylko w okresie niemowlęctwa, a dziecko w tym okresie przyjmować powinno tylko mleko matki.

Opisywany tu sposób żywienia przywiązuje także wielką wagę do tego, w jakim klimacie żyjemy, w której porze roku znajdujemy się w danym momencie oraz jaki jest stan naszych emocji. Te trzy zależności determinują, których produktów powinniśmy używać, by nasz organizm był jak najlepiej odżywiony, a nasze samopoczucie stawało się coraz lepsze.

Potrawy przyrządzane według zasad pięciu przemian są lekkostrawne, bardzo zdrowe i przyrządzone tak, by jak najlepiej wykorzystać dobroczynne składniki zawarte w przyjmowanych przez nas posiłkach. Ta chińska dieta przywiązuje dużą wagę do spożywania warzyw i owoców sezonowych, regularności posiłków, obecności ułatwiających trawienie ziół, a także celebracji procesu przyrządzania potraw, co pozwala spojrzeć na jedzenie w sposób bardziej mistyczny. Stosowanie tej diety gwarantuje powolną, ale systematyczną utratę wagi bez efektu jo-jo..

Jedno przemyślenie nt. „Kuchnia pięciu przemian w pigułce”

  1. Pierwszy raz spotykam się z opinią, iż przyrządzanie potrawy należy zacząć zawsze od Elementu Drzewa. Przeczytałam wiele książek, odbyłam też kilka warsztatów nt. gotowanie według Pięciu Przemian i z tych nauk wynika, że ważne jest jedno: aby kolejność dodawania poszczególnych składników została zachowana, niezależnie od którego Elementu Przemiany zaczynamy (co też pośrednio ma znaczenie). Nikt nigdy mnie nie uczył, że ZAWSZE zaczynamy gotowanie od przemiany kwaśnej. Ważne natomiast jest również to, jaki mamy cel, które narządy chcemy wzmocnić – wtedy musimy na odpowiedniej Przemianie zakończyć przyrządzanie potrawy. Co Państwo na to?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *