Lato w kuchni pięciu przemian

lato przepisy pięciu przemian

Lato to bez wątpienia królestwo owoców i warzyw. Według teorii pięciu przemian lato jest okresem, w którym nasz organizm czerpie jak najwięcej ciepła, by móc wykorzystać je jesienią i zimą. Zgodnie więc z filozofią Yang każdego dnia należy zjeść choć jeden ciepły posiłek, szczególnie zalecana jest zupa – oczywiście przygotowana zgodnie z teorią pięciu przemian.

Do lata przypisana jest przemiana ognia, który według starożytnych filozofów z Chin budzi do życia. Żywioł ognia charakteryzuje się smakiem gorzkim i produktami spożywczymi, których zdaniem jest właśnie ogrzewanie organizmu. W przemianie ognia największą rolę w organizmie odgrywa jelito cienkie, osierdzie oraz serce i to o nie właśnie należy najbardziej z tym okresie zadbać.

Potrawy w przemianie ognia powinny być przygotowywane w ten sposób, by to właśnie składnik przypisany do tego żywioły dołożony został jako ostatni. Zapewni to organizmowi doskonałą przemianę materii i zwiększy temperaturę ciała bowiem pierwiastek ognia kieruje całą energię ku dołowi.

lato pięć przemianProdukty, jakie powinny znaleźć się w letnim jadłospisie to przede wszystkim młode ziemniaki, gruby szczypior, kalafior, szpinak, fasolka szparagowa, seler, cukinia, papryka, szczaw oraz czereśnie, jabłka, śliwki, rabarbar czy wiśnie. Przepisy na dania z tymi składnikami znaleźć można w książce Moniki Biblis „Lato według pięciu przemian”. Ponieważ lato obfituje w warzywa i owoce, zalecane są przede wszystkim potrawy wegetariańskie.

Zgodnie z teorią pięciu przemian potrawy powinny być przygotowywane zgodnie ze ścisłą kolejnością dodawania składników. Tym samym kolejno powinny być dokładane produkty przynależne do żywiołów drzewa, ognia, ziemi, metalu oraz wody. W lecie należy pamiętać, by gotowanie dania kończyć na dokładaniu składniku z żywiołu ognia..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *