Owsianka według pięciu przemian

Kuchnia pięciu przemian zakłada, że człowiek powinien spożywać trzy ciepłe posiłki dziennie i zawsze pamiętać o treściwym, pożywnym śniadaniu. Do spełnienia obu tych wytycznych idealnie nadaje się popularna głównie w Szkocji, ale coraz chętniej spożywana o poranku także w Polsce owsianka


Danie to jest nie tylko pożywne i dające poczucie sytości na kilka godzin. Gwarantuje nam także rozgrzanie organizmu, co wyzwala energię, by dynamicznie rozpocząć kolejny dzień i dostarcza wielu wartościowych składników, które pomogą nam walczyć ze stresem i niesprzyjającymi warunkami, jakie mogą na nas czekać po wyjściu z domu.

By przyrządzić owsiankę według zasad kuchni pięciu przemian pamiętać musimy o wykorzystaniu wszystkich pięciu żywiołów, a więc Drzewa, Ognia, Ziemi, Metalu i Wody oraz wzięcia pod uwagę kolejności dodawania poszczególnych składników. Do wykonania potrawy według proponowanego przez nas przepisu potrzebować będziemy kwaśnego jabłka, czterech łyżek wrzącej wody, dwóch fig, czterech łyżek płatków owsianych górskich, dwóch łyżeczek wody mineralnej, kilku kropli soku z cytryny, trzech wędzonych śliwek i garści migdałów.

Jabłko ścieramy na tarce i umieszczamy w naczyniu, zalewamy je wrzącą wodą, wkrawamy figi i dodajemy płatki owsiane. Kiedy napęcznieją dolewamy wody mineralnej oraz świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Następnie dodajemy pokrojone śliwki i całe migdały. Mieszamy.

Jeśli nie lubimy któregoś ze składników, możemy oczywiście zastępować je innymi, uwzględniając jednak żywioły, do których należą oraz zachowując kolejność dodawania poszczególnych produktów. Do rozstrzygnięcia, których owoców powinniśmy użyć w którym momencie przygotować pomocne będą tabele klasyfikujące produkty do konkretnych przemian dostępne w większości poradników poświęconych gotowaniu według zasad chińskiej kuchni..

6 przemyśleń nt. „Owsianka według pięciu przemian”

  1. Wypróbowałam – zamiast fig poszły rodzynki, jakoś lepiej mi pasują do całości. Mieszczą się chyba w tej samej kategorii smakowej, co figi, prawda? Całość palce lizać wyszła tak czy inaczej 😉

  2. A mi ta potrawa jakoś tak kojarzy się z kutią, nie wiem skąd. Właśnie – macie może przepis jak robić kutię zgodnie z zasadami k5p?

  3. Ta owsianka niewiele ma wspólnego z kuchnią pp. Energii potrawom daje gotowanie na ogniu a tu nie ma żadnego gotowania jedynie zmieszanie składników. No i gdzie są przyprawy (imbir, cynamon)?Prawdziwą owsiankę pp gotuje się 30-40 min.

Skomentuj Karol Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *