Podobnie jak dieta makrobiotyczna, również kuchnia pięciu przemian w swoich zasadach uwzględnia podział skadników potraw na te dwa zbiory. Aby więc dania przez nas przygotowywane były przyrządzone nie tylko z zachowaniem odpowiedniej kolejności dodawania produktów, dzięki czemu powstają dania zrównoważone pod względem pięciu żywiołów, ale i w harmonii z elementami yin i yang, musimy także i ten aspekt uwzględnić podczas gotowania
Terminy „yin” i „yang” wywodzą się ze starożytnej filozofii chińskiej i odnoszą się do koncepcji, według której świat dzieli się na te dwa całkowicie przeciwstawne, ale doskonale uzupełniające się siły. Nic nie jest w pełni yin, ani w pełni yang, dlatego też obie te siły mogą istnieć jednocześnie, współzależeć od siebie i nie wykluczać się wzajemnie. To z nich wywodzą się poszczególne żywioły występujące w kuchni pięciu przemian, a więc Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda.
Yin odnajdziemy między innymi w czarnym kolorze, nocy i Księżycu. Pod wpywem tej siły znajdują się ludzie urodzeni w nieparzystych latach. Yin manifestuje się w takich cechach, jak bierność, uległość, zamknięcie w sobie. W kuchni tę siłę odnajdziemy w produktach klasyfikowanych jako chłodne.
Yang reprezentuje kolor biały oraz Słońce. W tej sile rodzą się osoby w latach parzystych. Cechy podporządkowa sile yang to siła, aktywność i radość. Produkty spożywcze jej odpowiadające określane są mianem ciepłych.
By ocenić, które składniki potraw są ciepłe, a które zimne, nie wystarczy jednak zmierzyć ich temperatury. Na klasyfikację tą składa się wiele czynników, między innymi gdzie dany produkt rósł, jaki ma smak, kształt, kolor, aromat… W określeniu, które warzywo czy przyprawa należy do yin, a które do yang pomocne okażą się więc tabele szeregujące produkty spożywcze. Dieta makrobiotyczna nie zaleca spożywania produktów skrajnych, a więc bardzo gorących i bardzo zimnych, zalecając, by stosować raczej składniki bardziej zrównoważone.
Do siły yin należą między innymi: sałata, ananas, pestki dyni oraz sos sojowy – są to więc składniki o właściwościach ochładzających organizm.
Ogrzewająco działają na nas z kolei takie produkty yang, jak: pieprz, imbir, brzoskwinie czy fasolka szparagowa..
właśnie przemieniam.
owsianka jest znakomita.
Przeczytałem to z wielkim zainteresowaniem. Nic dodać, nic ująć. Yin i Yang. Słyszałem o tym nie raz, ale nie w kontekście potraw. Interesujące.
Jedzenie super! Natomiast czytając reklamę książek Anny Ciesielskiej przeRZyłem szok! Pozdrówki!