Sałatka ogórkowa według pięciu przemian

Przy pierwszym zetknięciu się z zasadami obowiązującymi w kuchni pięciu przemian miłośnik bardziej tradycyjnych potraw może się przedtraszyć, że przechodząc na taką dietę nie będzie sobie mógł pozwolić na swoje ulubione dania i skazany zostanie na smaki bardzo orientalne. Nie jest to jednak prawda – możemy przyrządzić niemal każdą potrawę bez naruszenia zasad kuchni pięciu przemian

Choć starożytna, chińska metoda odżywiania zakłada spożywanie trzech ciepłych posiłków dziennie i wykluczenie z jadłospisu krowiego mleka, swobodnie możemy przyrządzać potrawy takie jak zimne sałatki czy mizeria, jeśli tylko pamiętać będziemy o poszanowaniu dla podstawowej zasady obowiązującej w kuchni pięciu przemian, a więc o obecności wszystkich żywiołów w daniu. Pierwiastki wyróżniane w tym sposobie przygotowywania posiłków to Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda. Podczas komponowania posiłków musimy zwrócić uwagę na to, by poszczególne sładniki dodawane były do potrawy w określonej kolejności, według schematu powyżej. Pięć pierwiastków manifestuje się, odpowiednio, w smakach: kwaśnym, gorzkim, słodkim, ostrym i słonym.

Mając na uwadze te zalecenia, możemy przyrządzić bardzo zdrową, lekkostrawną i niskokaloryczną sałatkę ze świeżych ogórków. Do przygotowania tego dania potrzebować będziemy kubeczka jogurtu naturalnego, koperku, czterech małych ogórków, dwóch ząbków czosnku oraz soli.

Jogurt wlewamy do naczynia, mieszamy z drobno pokrojonym koperkiem, dodajemy pokrojone w plastry lub kostkę ogórki, wyciskamy czosnek i solimy do smaku. Sałatka smakuje lepiej, jeśli damy „połączyć się” smakom. W tym celu naczynie odstawiamy do lodówki na trzydzieści – czterdzieści minut..

6 przemyśleń nt. „Sałatka ogórkowa według pięciu przemian”

  1. Nie jestem ekspertem, ale mi sie nie zgadza. Po pierwsze 5 przemian to cieple posilki – w naszej strefie klimatycznej podobno jedyne dobre. A po drugie np. Wg ksiazki Ciesielskiej to jogurt i ogorek wszystko to ma smak kwasny. Brakuje mi wiec gorzkiego .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *