Teoria pięciu przemian

Tradycyjna, wywodząca się ze Starożytności chińska metoda odżywiania według reguł przemian opiera się na teorii, iż wszystko w przyrodzie podlega transformacji i, by dostosować się do tego procesu, powinniśmy mieć go na uwadze także podczas przyrządzania posiłków

Kuchnia pięciu przemian, jak wynika z jej nazwy, opiera się na pięciu elementach. Sa to Drzewo, Ogień, Ziemia, Metal i Woda. Każdy z tych pierwiastków ma swoje ściśle określone miejsce w cyklu i porządku tego nie wolno zaburzyć. Podczas przyrządzania potraw według zasad pięciu przemian musimy więc pamiętać, by w pierwszej kolejności dodać składnik reprezentujący element Drzewa, następnie Ognia i tak dalej. Kiedy dodamy już produkt odpowiadający Wodzie, a uważamy, iż potrawa nie jest jeszcze gotowa, zaczynamy cykl od początku, wrzucając tym razem element Drzewa. Od tego, na którym pierwiastku zakończymy komponowanie potrawy zależy, w której przemianie będzie ona przyrządzona.

Element Drzewa odpowiada za smak kwaśny i znajdziemy go między innymi w orkiszu, botwince, cukini, poziomkach, jogurcie czy drożdżach.

Ogień charakteryzuje się smakiem gorzkim. Występuje w takich produktach, jak: kasza gryczana, sałata, wędzone śliwki czy piwo.

Ziemia występuje z kolei w składnikach o słodkim smaku, a więc w kukurydzy, awokado, bobie, bananach, jajkach oraz cynamonie.

Metal odnajdziemy w smakach ostrych: chili, czosnku, rzodkiewce czy też selerze naciowym.

Pierwiastek Wody manifestuje się w kuchni smakiem słonym. Odnaleźć go możemy w soli, rybach, serach oraz po prostu w wodzie mineralnej..

5 przemyśleń nt. „Teoria pięciu przemian”

  1. Mam problem z tym rozpoznawaniem do którego elementu kuchni 5 przemian należy składnik. Tutaj w przykładach jest podane, że botwinka i cukinia jest kwaśna – dla mnie raczej nie, może trochę cierpkie, ale z pewnością nie kwaśne. Tak samo jak w wędzonych śliwkach goryczy nie czuję – no a sałata, to wiadomo – zależy jaka się trafi. Jest jakiś dobry sposób na takie rozróżnianie smaków wg tej kuchni?

  2. Zapraszam droga kucharko zatem, do uzupełnienia wiedzy zawartej w tym serwisie. Można napisać w komentarzu, chętnie opublikuję a nawet zmienię główną treść teorii, jeśli Twoja okaże się lepsza.

  3. Czy cukinia nie należy do przemiany ziemi? Częściej trafiam na jej przyporządkowe do tego elementu i już się trochę pogubiłam…nawet smakiem by pasowała, bo wybitnie słodki nadaje smak potrawom. Proszę o rozwinięcie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *