Ziemia – przemiana na słodko

Składająca się z określonych żywiołów kuchnia pięciu przemian na trzeciej pozycji w cyklu umieszcza Ziemię. Choć przypisany jest mu słodki smak, w potrawach nie reprezentują go wcale szczególnie kaloryczne składniki. W kuchni pięciu przemian zakazane jest bowiem używanie rafinowanego cukru. Dopuszczalne jest jedynie używanie jego trzcinowej odmiany

Opierający się na zasadzie nieustannej, cyklicznej zmiany system pięciu żywiołów umieszcza Ziemię na trzeciej pozycji systemu, po Ogniu i przed Metalem. Wraz z pozostałymi pierwiastkami, a więc Drzewem i Wodą, wszystkie te elementy odnaleźć można w przyrodzie, emocjach, cyklu życia człowieka, organach wewnętrznych organizmów żywych, a także w produktach spożywczych składających się na przyrządzane przez nas dania.

W otaczającym nas świecie pierwiastek Ziemi odnaleźć możemy w chińskiej porze roku zwanej Dojo (późne lato), będącej etapem przejściowym pomiędzy okresem przypadającym na wakacje a jesienią. W życiu człowieka trzeci element przemiany manifestuje się w wieku średnim, kiedy jednostka zaczyna osiągać stabilizację, jest nastawiona na dawanie czegoś od siebie i próbuje zapuszczać korzenie. W organizmie żywiołowi Ziemi podporządkowane są dwa narządy: żołądek oraz śledziona i to właśnie na nie pozytywnie wpływa spożywanie potraw przyrządzonych w oparciu o tę przemianę.

Wybierając składniki do potraw gotowanych według zasad tej starożytnej filozofii żywienia kierować powinniśmy się przede wszystkim ich smakiem. Choć ocena, do którego spośród pięciu z nich (kwaśnego, gorzkiego, słodkiego, ostrego i słonego) należy dany produkt nie jest łatwa i zależy w dużej mierze od indywidualnej wrażliwości znajdujących się na języku receptorów, teoretycy pięciu przemian ułatwiają zadanie niedoświadczonym adeptom tej sztuki poprzez sporządzanie przejrzystych tabel klasyfikujących składniki do poszczególnych grup.

By odnaleźć taki element potrawy, który odpowiadać będzie żywiołowi Ziemi, powinniśmy sięgnąć po produkt o słodkim smaku. Bez wątpienia będzie to więc na przykład marchewka, dynia czy mleko kokosowe, ale wśród składników z tej grupy smakowej znaleźć możemy także szpinak, pokrzywę oraz soki warzywne..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *