Dania według kuchni pięciu przemian dla dzieci

Gotowanie dla dzieci alegricznych i zdrowych

Każdy z nas wie, jak ważna jest odpowiednia, zbilansowana dieta w życiu człowieka a tym bardziej tego małego, za którego to my dorośli ponosimy odpowiedzialność. Wyrobienie zdrowych nawyków żywieniowych u maluchów to rzecz niesłychanie trudna, ale jeśli uda nam się przejść te najgorsze etapy buntu, damy naszej latorośli dorodne podstawy do tego, by w swoim dorosłym życiu również dbała o własne zdrowie chociażby za pomocą właściwej, energetycznej diety zgodnej z naturą.

Opisując aspekt diety najmłodszych warto także wspomnieć o alergikach – czy wiecie, że aż 50% dzieci w wieku od 0 do 5 lat ma alergię pokarmową? Większość lekarzy proponuje farmakologiczną, długoetapową kurację, która nie zawsze przynosi efekty. W ostatnim jednak czasie zaczęto zauważać, korzystać i chwalić sobie sposoby naturalne na walkę z tym schorzeniem.

Jedną z metod pozbycia się u dzieci alergii pokarmowej jest wprowadzenie do kuchni teorii wywodzącej się z tradycyjnej medycyny chińskiej, teorię pięciu przemian.

Gotowanie dla dzieci z alergiami wg Pięciu PrzemianTeoria pięciu przemian zakłada naturalną harmonię człowieka z naturą oraz naturalne połączenia składników dań, które będą ze sobą współistnieć. Tym samym podzielono produkty spożywcze na grupy przynależne do pięciu żywiołów: drewna, ognia, ziemi, metalu oraz wody a do nich przypisano smaki: kwaśny, gorzki, słodki, ostry oraz słony. Cała filozofia korzystania z teorii pięciu przemian polega na właściwej kolejności łączenia składników dania tak, by w efekcie ich dodawanie przypominało zamknięty krąg – można dodawać składniki w nieskończoność, lecz ważne, by pamiętać o kolejności.

Kuchnia pięciu przemian wydaje się idealna zarówno dla dzieci zdrowych – bo daje im energię i zapewnia wszelkie elementy odżywcze jak również dzieci alergicznych – bo kuchnia ta pozbawiona jest chemicznych, szkodliwych substancji, które alergie mogą wzmagać. Co więcej, dania przyrządzane według teorii pięciu przemian są naprawdę smaczne i łatwe w przygotowaniu – listę przepisów na potrawy dla najmłodszych przygotowały Monika Biblis i Magdalena Dudek w swojej książce „Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych”. Dzięki nim przyrządzimy harmonijny posiłek w postaci frytek, jajecznicy, naleśników, kolorowych placuszków czy kanapek a la nutella, czyli to, co dzieciaki lubią najbardziej. Bez trudu przygotujemy także zdrowe kakao, kompot z czereśni bądź owocową herbatkę dla naszych pociech.

 .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *