Kuchnia pięciu przemian zgodnie z porami roku – Dojo

dojo

Dojo – to według filozofów naturalnej medycyny chińskiej piąta pora roku. Dojo trwa średnio 18 dni i występuje zawsze pomiędzy standardowymi porami roku. Tak więc Dojo jest łącznikiem pomiędzy wiosną a latem, latem a jesienią, jesienią a zimą i zimą a wiosną. Dojo jest charakterystyczna porą kiedy zarówno przyroda jak i ludzki organizm przygotowuje się do kolejnego etapu w ciągu roku. Przeważnie jest to okres nieharmonijny i niestabilny.

Kuchnia pięciu przemian w okresie Dojo charakteryzuje się potrawami, których zadaniem jest przygotowanie organizmu do kolejnego etapu. Głównym celem jest wtedy uregulowanie pracy żołądka oraz śledziony i zharmonizowanie emocji.

Jak wiadomo dominującą kuchnią w teorii pięciu przemian jest ta oparta na wegetarianizmie, również w okresie Dojo. W Polsce nie jest już problemem doszukanie się przepisów na dania zgodne z filozofią wschodu, nawet na takie dominujące właśnie w tej piątej porze roku. Duża część z nich zawarta została w książce Moniki Biblis „Dojo według pięciu przemian. Przepisy wegetariańskie”.

Przepisy wegetarianskie DOJO - Pięć PrzemianWykorzystując przepisy doskonałe dla pory Dojo trzeba pamiętać, by wszystkie były zgodne z głównym nurtem pięciu przemian. Tym samym przyrządzając jaglany krupnik, pomidorową na słodko, omlet owocowy czy pierogi z truskawkami należy trzymać się twardej reguły pięciu przemian. Zgodnie z nią trzeba dokładać składniki do dania zgodnie z kolejnością – poszczególne składniki dopisane są do określonych grup żywiołów i smaków (drewno/kwaśny, ziemia/słodki, ogień/gorzki, metal/ostry i woda/słony). Teoria filozofów wschodu zakłada możliwość dodawania składników bez ograniczeń, ale tylko według kolejności – metoda ta przypomina zamknięty krąg. Tabele składników przypisanych do poszczególnych żywiołów odnajdziemy w książkach Moniki Biblis..

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *