Myli się ten, kto uważa, że przyrządzanie potraw zgodnie z teorią pięciu przemian to długie godziny stania przy garnkach. Oprócz dań, które owszem wymagają nieco więcej czasu, istnieją również te, które z łatwością przygotujemy w przysłowiowe 5 minut – a wszystko zdrowe, lekkie i w zgodzie z naturalna harmonią.
Kuchnia pięciu przemian jest idealna dla wszystkich, którzy dbają bądź chcą zadbać o własne zdrowie poprzez właściwe, zbilansowane odżywianie. Sama filozofia wywodzi się z tradycyjnej medycyny chińskiej, gdzie składniki pożywienia przypisano różnym żywiołom natury i najbardziej charakterystycznym smakom.
Tym samym:
- drewno, smak kwaśny,
- ogień, smak gorzki,
- ziemia, smak słodki,
- metal, smak ostry,
- woda, smak słony
Stosując w kuchni teorię pięciu przemian należy pamiętać, by danie komponować dorzucając składniki z określonej grupy zgodnie z wytyczoną kolejnością. O ile dozwolone jest dokładanie dowolnej ilości składników to trzeba wiedzieć, by dodawać je zgodnie z rytmem koła, zawsze wracając od pierwszego z żywiołów do drugiego, trzeciego itd.
Teoria pięciu przemian zagościła także w kuchni polskiej i staje się coraz bardziej popularna nie tylko wśród osób dbających o przygotowywanie rodzinnych posiłków, ale także wśród zabieganych, zapracowanych, którzy jednak chcą zadbać o prawidłowe odżywianie.
W kuchni pięciu przemian istnieją także doskonałe przepisy na szybkie dania na różne okazje. Dzięki książce Moniki Biblis „ Szybkie pięć przemian an różne okazje” bez problemu można przygotować urodzinowe przyjęcie, rodzinną kolację czy ekspresowy poczęstunek dla niespodziewanych gości. Różnego rodzaju sałatki (na przykład z łososia, selerowa czy z kurczaka i bakalii), wyśmienite sosy (koperkowy lub po prostu majonez) a nawet zupy (jagodowa, piwna) i dania ciepłe (jak ziemniak z kozim serem i boczkiem czy makaron z indykiem) zadowolą podniebienia wszystkich smakoszy. Szybkie desery jak zapiekane brzoskwinie bądź gruszki z twarożkiem i bakaliami nie tylko staną się hitem imprezy, ale również zgodnie z teorią pięciu przemian wzbogacą nasz organizm w niezbędne elementy odżywcze..
Powiedzcie mi tylko w jaki sposób i od czego mogę zacząć, by móc gotować i posługiwać się w kuchni sztuką Kuchnie 5 Przemian?
Własnie, ja próbuję i ciągle zaglądam do książki