Jesień zgodnie z teorią pięciu przemian to małe Yin i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie płuc oraz jelita grubego. Płuca są odpowiedzialne za wdychanie energii z otoczenia do organizmu natomiast jelito grube odtruwa nasze ciało. Jesień według filozofów tradycyjnej medycyny chińskiej to przemiana metalu, która charakteryzuje się smakiem ostrym. Smak ten nie tylko rozgrzewa organizm, ale ma również właściwości oczyszczające – usuwa zatory. Trzeba jednak pamiętać, że spożywanie smaku ostrego w nadmiernej ilości spowoduje rozproszenie energii i przegrzanie naszego organizmu.
Kategoria: Gotowanie pięciu przemian
Dania według kuchni pięciu przemian dla dzieci
Każdy z nas wie, jak ważna jest odpowiednia, zbilansowana dieta w życiu człowieka a tym bardziej tego małego, za którego to my dorośli ponosimy odpowiedzialność. Wyrobienie zdrowych nawyków żywieniowych u maluchów to rzecz niesłychanie trudna, ale jeśli uda nam się przejść te najgorsze etapy buntu, damy naszej latorośli dorodne podstawy do tego, by w swoim dorosłym życiu również dbała o własne zdrowie chociażby za pomocą właściwej, energetycznej diety zgodnej z naturą.
Opisując aspekt diety najmłodszych warto także wspomnieć o alergikach – czy wiecie, że aż 50% dzieci w wieku od 0 do 5 lat ma alergię pokarmową? Większość lekarzy proponuje farmakologiczną, długoetapową kurację, która nie zawsze przynosi efekty. W ostatnim jednak czasie zaczęto zauważać, korzystać i chwalić sobie sposoby naturalne na walkę z tym schorzeniem.
Szybkie dania zgodne z kuchnią pięciu przemian
Myli się ten, kto uważa, że przyrządzanie potraw zgodnie z teorią pięciu przemian to długie godziny stania przy garnkach. Oprócz dań, które owszem wymagają nieco więcej czasu, istnieją również te, które z łatwością przygotujemy w przysłowiowe 5 minut – a wszystko zdrowe, lekkie i w zgodzie z naturalna harmonią.
Kuchnia pięciu przemian jest idealna dla wszystkich, którzy dbają bądź chcą zadbać o własne zdrowie poprzez właściwe, zbilansowane odżywianie. Sama filozofia wywodzi się z tradycyjnej medycyny chińskiej, gdzie składniki pożywienia przypisano różnym żywiołom natury i najbardziej charakterystycznym smakom.
Lato w kuchni pięciu przemian
Lato to bez wątpienia królestwo owoców i warzyw. Według teorii pięciu przemian lato jest okresem, w którym nasz organizm czerpie jak najwięcej ciepła, by móc wykorzystać je jesienią i zimą. Zgodnie więc z filozofią Yang każdego dnia należy zjeść choć jeden ciepły posiłek, szczególnie zalecana jest zupa – oczywiście przygotowana zgodnie z teorią pięciu przemian.
Do lata przypisana jest przemiana ognia, który według starożytnych filozofów z Chin budzi do życia. Żywioł ognia charakteryzuje się smakiem gorzkim i produktami spożywczymi, których zdaniem jest właśnie ogrzewanie organizmu. W przemianie ognia największą rolę w organizmie odgrywa jelito cienkie, osierdzie oraz serce i to o nie właśnie należy najbardziej z tym okresie zadbać.
Produkty yin i yang
Podobnie jak dieta makrobiotyczna, również kuchnia pięciu przemian w swoich zasadach uwzględnia podział skadników potraw na te dwa zbiory. Aby więc dania przez nas przygotowywane były przyrządzone nie tylko z zachowaniem odpowiedniej kolejności dodawania produktów, dzięki czemu powstają dania zrównoważone pod względem pięciu żywiołów, ale i w harmonii z elementami yin i yang, musimy także i ten aspekt uwzględnić podczas gotowania
Pięć przemian na polskim stole
Choć opierająca się na pięciu żywiołach metoda gotowania wywodzi się ze Starożytnych Chin, potrawy przygotowywane według jej zasad wcale nie muszą opierać się tylko na egzotycznych przepisach z dodatkiem ryżu i trudno dostępnych, importowanych towarów
Teoria pięciu przemian
Tradycyjna, wywodząca się ze Starożytności chińska metoda odżywiania według reguł przemian opiera się na teorii, iż wszystko w przyrodzie podlega transformacji i, by dostosować się do tego procesu, powinniśmy mieć go na uwadze także podczas przyrządzania posiłków
Woda – ostatnia spośród przemian
Słowa Heraklita z Efezu o tym, że wszystko płynie odnosiły się do nieustających zmian zachodzących w przyrodzie. Pogląd filozofa popierali także starożytni Chińczycy, tworząc teorię o pięciu następujących po sobie żywiołach, których zamknięty cykl odnaleźć można we wszystkich zjawiskach występujących we Wszechświecie
Ziemia – przemiana na słodko
Składająca się z określonych żywiołów kuchnia pięciu przemian na trzeciej pozycji w cyklu umieszcza Ziemię. Choć przypisany jest mu słodki smak, w potrawach nie reprezentują go wcale szczególnie kaloryczne składniki. W kuchni pięciu przemian zakazane jest bowiem używanie rafinowanego cukru. Dopuszczalne jest jedynie używanie jego trzcinowej odmiany
Najostrzejszy spośród żywiołów – Metal
Czwarta przemiana symbolizuje zjawiska przyrody i składniki najsilniejsze, mające największy wpływ na otoczenie, a w kuchni na smak potraw. To ten spośród żywiołów, którego nie da się powstrzymać ani ukryć. Jego obecność zawsze będzie najbardziej wyraźna.